keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Kuolleista palanneet (Les Revenants)

http://putkinako.blogspot.com/2015/05/kuolleista-palanneet-les-revenants.html
Emmy-pystilläkin palkittu ranskalainen tummanpukeinen sarja, jonka tapahtumat sijoittuvat pieneen vuoristokylään. Rauhallisen idyllinen rikkoo nopeasti kuolleiksi oletettujen henkilöiden äkillinen ilmestyminen kylän raitille.

Sarjan juoni kuulosti ensin todella lattealta. Taas mennään jokin tyyppillinen mysteeri/zombijuttu laadidaa vaan ja vieläpä ranskalainen! Sarja koukutti kuitenkin minut toisen jakson jälkeen. Tunnelma sarjassa on todella tiivis. Kuolleista palanneista henkilöistä paljastellaan vaivihkaa olennaisia asioita kuten kuolemansyitä ja yhteyksiä kylän asukkaisiin. Juoni etenee hitaasti, mutta se ei haittaa, sillä tarinankerronnan rytmi on todella hyvin suunniteltu. Ranskankielikään ei hetken katsomisen jälkeen enää häiritse pahemmin, vaan katsominen sujuu tekstien kanssa vaivatta.

Näyttelijätyö on hyvälaatuista. Ehkä siihen vaikuttaa paljon se, että koko kaarti on itselle täysin tuntematon, jolloin ennakko-odotuksia ei pahemmin ole. Henkilöhahmot ovat monitasoisia. Kuolleiden ja elävien kohtaamisista saadaan todella hyvää draamaa aikaiseksi tällä tavalla. Tyyppilliseksi zombimätöiksi menevät kuolleiden ja elävien kohtaamisista kertovat sarjat ja leffat menettävät tältä osin siis aika paljon. Täyttä draamaa sarja ei todellakaan ole, vaan kauhun ja jännityksen elementtejä on jatkuvasti mukana unohtamatta pientä goren lisämaustetta. Tehosteita ei siis ole paljon, mutta pelkästään kuvauspaikka vetää vertoja monen sarjan lavastukseen. Vuoristomaisemat hallitsevat ja tehotuotannon ikävä maku on kaukana tästä sarjasta.

Sarja jää mukavaan cliffhangerimäiseen kohtaan ja toista kautta odottelen innolla. Jos peruszombimenot on jo nähty, tästäpä löytyy uusi ja tiivistunnelmainen vaihtoehto vaikkapa lomalle katottavaksi. HOX! Sarjasta on tehty myös jenkkiversio. Vaikka sitä ei ole vielä tullu tarkistettua, kato tämä ensin ;)

8/10
- Kuju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti